dozrievane mäso
Zvieratá po porážke u nás na farme, dávame v celých štvrtiach do chladiarenského boxu, kde zrejú pri 2 - 3 °C 14 až 21 dní. Počas týchto dní prebieha v mäse proces suchého zrenia, mäso mäkne, zjemňuje sa chuť. Vonkajšia časť štvrtí vysychá, strácajú vodu a znižuje sa hmotnosť. Až následne začína búranie štvrtí. Oschnuté mäso orezávame a svalovinu vákuovo balíme, tak aby mohol začať prebiehať ešte mokré zrenie. Keď sa mäsko dostane k Vám domov, kľudne si ho nechajte v chladničke tam , kde je najchladnejšie a nechajte ho tam aj týždeň. Celý tento proces, chladenie, zrenie, vákuové balenie je náročné na čas, energiu, prácu a strácame aj na hmotnosti mäsa. Pre nás je, ale dôležitá kvalita. Robiť veci poctivo tak, ako sa to má.
Bežnou praxou na Slovensku v malých chovoch a domáce zakáľačky ešte nevychladené mäso hádzať rovno do igelitky a to si dáte doma do mrazničky. To je barbarstvo. Na bitúnkoch nechajú mäso aspoň vychladnúť, či v lepšom prípade počkajú 24 hodín (48 hodín trvá posmrtná stuhlosť) a následne ide do mäso-predajne, kde ho búrajú a vy si kupujete. Veľké supermarkety Vám často neponúkajú ani mäso zo Slovenska, ale dovezené zo zahraničia. Tu treba byť patriotom. Rozmýšľať čo jem a koho kúpou potraviny podporujem.